Wednesday, May 12, 2010

Du pain et du cirque en Roumanie

Le 12 mai 2010

Mercredi. “Du pain et du cirque”. D’où cette expression? De Rome antique. L’écrivain Juvenal reprochait à ses contemporains de ne plus demander à l’État que de la nourriture et du cirque ( circenses), pour distraire leur attention de choses plus importantes.
Il n’y a pas encore un décret ou une loi, peut-être une qui n’est pas écrite mais, c’est le slogan non avoué (encore) de la politique roumaine. Il y a eu depuis décembre, pour ne pas aller plus loin, une multitude et une variété extraordinaire de sujets pour faire du spectacle devant la nation qui, malheureusemnet, s’amuse bien. Le dernier sujet est la crise financière et des prévisions sur le futur immédiat semblable à la Grèce. Les gens commencent à s’amuser moins depuis que le président Băsescu d’abord et ensuite le Premier ministre Boc, nous avaient parlé des mésures urgentes anticrise: diminution des salaires de 25% dans le secteur budgétaire et de 15% les pensions. Ça, depuis le 1-er juin.
Quel sujet pour les télévisions!!! Quel délice!!!

Miercuri. “Pîine şi cirque”. De unde vine această expresie? Din Roma antica. Scriitorul Juvenal (†130 d.Hr.) a reproşat contemporanilor săi că aceştia nu mai cereau statului decît să le umple burţile şi să le distragă atenţia cu circenses (luptele gladiatorilor din arenă) de la treburi mai importante.
Nu există încă un decret sau o lege, poate una nescrisă (încă), dar acesta este sloganul nemărturisit al politicii româneşti. Au fost, din decembrie, pentru a nu merge mai departe, o multitudine de subiecte pentru a face spectacol în faţa naţiunii care, din păcate, s-a amuzat foarte bine. Ultimul subiect este criza financiară şi previziunile pentru viitorul apropiat pe urmele Greciei, sau mai rău. Oamenii încep să se amuze mai puţin de cînd Preşedintele Băsescu, mai întîi şi apoi Premierul Boc au anunţat ca măsuri imediate anticriză scăderea cu 25% a salariilor din domeniul bugetar şi cu 15% a pensiilor. Asta de la 1 iunie.
Ce subiect pentru televiziuni! Ce deliciu! 

4 comments:

 1. There is no chance for anyone in Romania.

  ReplyDelete
 2. Sigur există soluţii pentru găsirea banilor, altele decît micşorarea salariilor şi pensiilor, doar că cine decide, nu vrea sacrificiul personal şi este vorba despre fiecare politician, fie el la putere sau nu. Opoziţia, de exemplu, se opune aşa ca găina care se întreabă: oare nu fug prea repede? Iar dacă mai şi ciştigă ceva credibilitate în plus, pentru viitoarele alegeri e chiar bine!A1

  ReplyDelete
 3. Interesting post!I hope you had a nice day. Take care!

  ReplyDelete
 4. Malheureusement le monde politique a bien adopté
  cette stratagème dans tous les pays...

  ReplyDelete