Tuesday, January 24, 2012

Union, neige, manifestations

Le 24 janvier 2012
Mardi. C’est l’anniversaire de l’Union des Principautés roumaines, il y a 153 ans, en 1859. Les Roumains ont été probablement surprennants à cette époque-là comme ils sont aujourd’hui pour les autres Européens, car c’est le 11-e jour de protestes dans la rue.
Ces jours, on a été obligé de faire des efforts pour sortir, car la couche de neige est importante et surtout la neige est humide et lourde, alors ce n’est pas facile de faire des sentiers pour arriver dans la rue. Des outillages passent régulièrement pour nettoyer le chemin, alors ton petit sentier est bouché par un mur de neige. On doit faire encore une ouverture vers la rue.
Les derniers deux ans nous n’avons plus eu de tels problèmes car il a neigé assez peu et les gens ont oublié comment les choses se passaient. Il y a des gens qui se pleignent que la neige couvre les clotures, qu’ils n’ont jamais vu tant de neige ce sont les mêmes qui se pleignaient il y a peu qu’il ne neige plus.
Marţi. Este aniversarea Unirii Principatelor  române, acum 153 de ani, în 1859. Românii au fost surprinzători şi atunci aşa cum probabil sînt şi azi pentru ceilalţi europeni, căci este a 11-a zi de proteste în stradă. 

În aceste zile, am fost obligaţi să facem eforturi pentru a ieşi din casă, stratul de zăpadă este mare şi mai ales e o zăpadă grea şi umedă , nu-i deloc uşor să faci o cărare ca să ajungi în drum. Utilajele dezăpezesc trecînd regulat ca să cureţe drumul şi atunci, cărarea pe care tocmai ai făcut-o se înfundă cu un zid de zăpadă. O iei de la capăt, trebuie să mai faci o deschizătură către şosea.

În ultimii doi ani nu prea am mai avut astfel de probleme, căci a nins puţin şi oamenii au cam uitat cum se petrec lucrurile. Mai auzi pe cîte unul, plîngîndu-se că zăpada e prea mare, cum nici nu s-a mai văzut şi-ţi aminteşti cum se plîngea că nu ninge, în urma cu ceva vreme. 

   

3 comments:

 1. Nu e soare, dar e bine,
  Şi pe rîu e numai fum,
  Vîntu-i liniştit acum,
  Dar năvalnic vuiet vine
  De pe drum.
  Coşbuc, Iarna pe uliţă

  ReplyDelete
 2. Mda,oamenii sunt ca vremea,se spune dar acum ei sunt invers vremii.

  ReplyDelete
 3. Mdaa, frumos! Mulţumesc pentru comentarii. Toate cele bune!

  ReplyDelete