luni, 24 martie 2014

Le coeur de Marie



Le 24 mars 2014

Lundi. Il a fait du soleil jusqu’à environs 3h de l’après-midi. Je venais de replanter une belle plante, le coeur de Marie, qui se trouvait dans un endroit où les hommes, Liviu et le neveux de Teofil, voudraient refaire la cloture et le toit  du bois de chauffage. Ma belle se trouvait juste à côté et
c’était le bon moment de la mettre dans un autre endroit, qu’est-ce je dis, dans plusieurs endroits, car elle est devenue une vraie touffe.

Luni. A fost soare pînă pe la 300, după-masă. Eu îmi mutam o plantă, cerceluşul, cea pe care francezii o numesc inima Mariei, ea se găsea într-un loc unde bărbaţii, Liviu şi nepoţii lui Teofil, vor să repare gardul şi să refacă acoperişul de pe lemnele de foc. Ziceam s-o mut în altă parte, de fapt în mai multe părţi căci a devenit o adevărată tufa. 

 
 

8 comentarii:

  1. la tine e deja inflorita??? la mine nici n-a iesit inca din pamant :(( te pomenesti ca mi-a murit! am pus-o in toamna lui 2012, anul trecut a facut cateva floricele, dar anul asta inca nu o vad.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fotografia este mai veche, din epoca ei de glorie. Am pus-o, aşa că-mi era dor de ea. Eu tocmai am mutat-o şi am despărţit-o. Sper să nu o pierd...Nu-i pretenţioasă, dar are nevoie de un timp pentru a se acomoda şi a-şi lua avînt.

      Ștergere
  2. E splendida si imi place cu atat mai mult cu cat stiu ca n-am sanse sa creasca in gradina mea. E sensibila la seceta. Am incercat si a disparut in primul an ... Sper sa iti infloreasca bogat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta n-o ştiam, că e sensibilă la secetă. Oricum, aici nu am avut secetă deseori. Merci.

      Ștergere
  3. These are beautiful flowers. We call them "bleeding heart."

    RăspundețiȘtergere
  4. I think I know what "bleeding heart" means. I love it! Thank you, dear Judy A.

    RăspundețiȘtergere
  5. Quel joli nom a cette plante! En roumain aussi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. En roumain on l'appelle "petite boucle d'oreille", c'est joli aussi...

      Ștergere