miercuri, 8 octombrie 2014

Herbes

Le 8 octobre 2014

Mercredi. Chaque année une amie généreuse qui possède un jardin me fait cadeau un beau bouquet de sarriette. Cette fois c’était une des dames Suciu qui me l’avait envoyé, un jour où Liviu est allé chez eux avec Elisa. En dehors de thym, j’ai ma touffe de raifort chez moi et deux pots
avec du basilic et du romarin.

Aneth et céleri j’en trouve dans les jardins des voisines, aussi livèche et persil. D’ailleurs, je suis en train de semer dans un pot du persil pour l’hiver.


Miercuri. În fiecare an o prietenă generoasă, care are o grădină, îmi oferă un buchet de cimbru. De data asta, mi l-a trimis una dintre doamnele Suciu, într-o zi cînd Liviu s-a dus la ei cu Elisa. În afară de cimbru, am o tufă de hrean și două ghivece cu busuioc și rozmarin. Mărar și țelină găsesc pe la vecine, la fel leuștean, iar pătrunjel tocmai vreau să pun într-un ghiveci ca să am la iarnă.


8 comentarii:

  1. Eu niciodată nu reuşesc să am rozmarin. Nu ştiu de ce, la mine nu vrea să iasă - am luat de nenumărate ori seminţe... nimic! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rozmarin. Hmm! N-aș putea da sfaturi, e prima oară cînd îmi reușește, dar acum, am cumpărat răsad. Am mai cumpărat și altădată dar s-a prăpădit.

      Ștergere
  2. Tot despre rozmarin: oare ar trebui ţinute seminţele în apă câteva zile şi de-abia apoi plantate? (acum mi-a venit ideea, cu gândul la levănţică - despre care cineva aşa mi-a spus că se face).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, unele semințe se țin în apă înainte de a le pune în pămînt. Nu știu ce să zic, pare logic.

      Ștergere
  3. Sunt frumoase si folositoare. Eu sper sa dea radacini busuiocul meu in apa si sa-l mut in veranda la iarna, langa rasaduri. Rozmarinul daca il ciupesti la varfuri se va indesi.

    PS - Carmen Natasa, incearca sa prinzi rozmarin din butasi pusi in apa. Dau radacini in perioada asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Treaba cu butașii este incredibilă! Eu nu prea am încercat, dar mă uit pe la vecine care butășesc mai ales trandafirii, mușcatele în schimb, da, chiar le-am înmulțit doar prin butași...

      Ștergere
  4. Cimbru, busuioc, mărat și rozmarin. Ce mirosuri prin bucătăria ta! Ce de arome prin murăturile din acest an!A1

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate. Cimbrul și busuiocul mai ales parfumează toată casa.

      Ștergere