luni, 20 octombrie 2014

Choucroute

Le 19 octobre 2014

Dimanche. Aujourd’hui il y a eu plein de commerçants à Arieșeni et nous avons trouvé du chou râpé ou haché menu pour la choucroute, l’an dernier je n’en ai pas trouvé ici, nous aurions dû aller à Ștei ou à Beiuș où il y en a toujours dans la saison des conserves d’automne. Alors, je l’ai fait
toute seule ce qui m’a donné du mal à l’épaule droit, voilà, je n’en ai pas oublié!

Duminică. Azi au fost o mulțime de comercianți la Arieșeni și am găsit în piață chiar și varză tocată fin pentru murat, anul trecut nu am găsit aici, ar fi trebuit să mergem la Ștei sau la Beiuș unde se găsește întotdeauna la vremea conservelor de toamnă. N-am mers, am făcut-o singură și m-a durut umărul drept, iată că nici acum nu am uitat!

  



6 comentarii:

  1. Nu stiam ca se gaseste varza gata tocata. E ceva, sa scutesti atata treaba. Eu nu pun la murat, fiindca am mereu proaspata. Anul asta n-am pus muraturi deloc. Avem doar masline din belsug :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se găsește varză tocată în săculeți de 5, 10 kg. Pînă acuma am văzut doar în Bihor, la Ștei și la Beiuș, dar cred că și în alte...piețe. Tot de acolo am cumpărat de cîteva ori, vara, dovlecel ras, în punguță pentru o ciorbă rapidă. Mai era în pungă o ceapă și o legătură de mărar. Asta mi-a plăcut tare mult: pentru o femeie care lucrează e de mare ajutor. La tine, acolo, este altceva, altă viață! Mulțumesc pentru vizită, dragă Dani.

      Ștergere
  2. Cred că cei care vînd acum, la vremea conservelor, varză tocată, au o tocătoare electrică, sau ceva în sensul acesta...Oricum, ideea este genială, gospodina este scutită de mult efort. Spor la pus conserve!A1

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai Marta, daca ai probleme cu umarul, de ce nu-ti iei un robotel de bucatarie?? Te scuteste de atat efort! Toaca varza, paseaza, face si maioneza, mujdei, toaca zarzavatul de ciorba, unele fac si suc de fructe, o multime de treburi! Eu n-as mai putea trai fara el si il am de ceva ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, am tot ce-mi trebuie în bucătărie, dar acești oameni au un tocător altfel, nu zdrobește varza, uite ce bine arată! O să aflu în cele din urmă. Am descoperit că ceva inventator anonim, sau poate numai eu nu-l știu a inventat cuptorul de pîine care poate fi încălzit cu mult mai puține lemne, coace la fel de bine, are și termometru...Absolut artizanal și mai e și transportabil!

      Ștergere
  4. Draga mea, am tot ce-mi trebuie în bucătărie, doar că oamenii ăștia au o ustensilă care nu zdrobește varza. Iată cît de bine arată! Există niște inventatori-artizani care fac lucruri uimitoare. Ultima mașinărie pe care am văzut-o a fost cuptorul de pîine care consumă mult mai puține lemne, se încălzeșate rapid, are termometru, este de mărimea celui pe care îl știam, este transportabil...

    RăspundețiȘtergere