joi, 1 octombrie 2015

Lecture: Jane Austen

Le 30 septembre 2015  

Mercredi. C'est depuis longtemps que je n'ai plus eu le plaisir d'une lecture, comme si je n'ai rien d'autre à faire...Je commençais à m'inquiéter. Je deviens si pauvre?! Puis j'ai eu l'envie d'acheter les romans de Jane Austen. En roumain. Peut-être en anglais aussi. Un ou deux. Pas plus, l'anglais n'est pas mon fort. Enfin, je viens de recevoir cinq romans, les plus connus et ce
soir je suis en train de finir le premier:Raison et Sensibilité. 
Je ne veux pas en parler. Tout le monde (qui aime la lecture)
sait de quoi il s'agit, mais je me demande comment elle pouvait voir les gens d'une manière si profonde comme s'ils sont transparents et ensuite écrire comme ça?! Pourtant elle a vécu au début des années 1800 ( 1775-1817)!!!

Miercuri. Demult n-am mai avut plăcerea unei lecturi așa...ca și cum altă treabă nu aș avea. Chiar începeam să mă neliniștesc. Am devenit oare atît de săracă?! Pe urmă, am avut chef să cumpăr romanele lui Jane Austen. În română. Poate și în engleză. Unul sau două. Nu-s chiar așa de tare la engleză. În sfîrșit, tocmai am primit cinci romane, pe cele mai cunoscute și, astă seară termin primul: Rațiune și simțire.
Nu vreau să vorbesc despre el, cine nu-l știe (zic despre cei care citesc), dar mă întreb cum putea ea să vadă prin oameni într-un mod atît de profund ca și cum ar fi transparenți și apoi să scrie așa?! Totuși a trăit pe la începutul anilor 1800 (1775-1817)!!!


8 comentarii:

  1. Nu stiu daca ai vazut filmul despre viata ei, daca imi amintesc bine se cheama "Jane". In '" Mandrie si prejudecata " se oglindesc o gramada de intamplari prin care a trecut ea. Si in realiitate nu a fost cu happy-ending ... Eu am privit cartea cu alti ochi dupa ce am aflat cum a trait ea. E primul ei roman, o bijuterie de carte de care n-o sa ma plictisesc in veci :)
    Imi place grozav cum arata seria ta de carti. Coperta e superba.
    Numai bine, acum ca vremea se racoreste, Jane Austen si o ceasca de ceai :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta mi se întîmplă și mie: pot să văd și să revăd ecranizările după romanele ei, pot să citesc și să recitesc romanele ei, nu mă plictisesc. Mă bucur de această coincidență, că mai există și alte persoane ca mine. Îmi place să fixez orice scriitor în epoca în care a trăit și să aflu amănunte din biografia fiecăruia. Lăsînd de o parte obiceiurile vremii respective, descoperim că oamenii, în esență, sînt aceiași acum și atunci...O zi frumoasă dragă Dani!

      Ștergere
  2. Văd că te-ai apucat de citit. Credeam că nu mai scrii despre asta sau nu mai ai cărți care să te invite la lectura. Mă bucur să văd că ai rămas aceeași pasionată. Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am mai scris pentru că nu am mai citit. Vai, ce rău m-am simțit! Îmi părea că mor încetul cu încetul...Dar acum, am reluat obiceiul lecturii. O seară bună,

      Ștergere
  3. Bonne lecture et merveilleux moments avec Jane Austen!

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci Lavinia. Tes comments me font plaisir, comme d'habitude.

    RăspundețiȘtergere
  5. Quel plus grand bonheur de lecture que de se plonger dans un Jane Austen :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bonjour Mlle Alice, certainement la lecture est un grand bonheur et les romans de Jane Austen plus encore. Merci pour votre gentillesse.

      Ștergere