Wednesday, June 26, 2013

La blouse roumaineLe 24 juin 2013

Lundi. Le temps se gâte, il pleut, mais il n’est pas très décidé...

Au reste, je lis des blogs au sujet des broderies. J’ai trouvé même un modèle à broder sur un cousin.

Aujourd’hui, c’est encore Pentecôte, mais aussi une autre fête religieuse:Sînziene, en français, caille-lait jaune, c’est le nom populaire d’une fête religieuse, la Saint-Jean-Baptiste. J’ai écrit toujours dans mon journal des choses sur les traditions roumaines de ce jour, que je
savais de mes parents, mais aujourd’hui je vois qu’on fête aussi la Blouse roumaine. Je ne sais pas quand cela a commencé. On dit même la Fête Universelle de la Blouse Roumaine. Les femmes du monde entier, Roumaines ou pas, qui aiment ce vêtement l’ont mis aujourd’hui avec un grand plaisir.

Luni. Timpul se strică, plouă, dar nu este prea hotărît.În rest, citesc bloguri despre  broderii, am găsit chiar un model de cusut pe o perniţă.


Azi, mai sînt Rusalii, dar şi o altă sărbătoare religioasă, Sînziene, numele popular al sărbătorii de Sfîntul Ioan Botezătorul. Mereu am scris în jurnal cîte ceva despre obiceiuri de Sînziene, pe care le ştiu de la  părinţi, dar astăzi, văd că este şi ziua iei româneşti. Nu ştiu cînd a început acest lucru. Se numeşte chiar Ziua Universală a Iei Româneşti. Femei din lumea întreagă, cărora le place acest veşmînt, l-au îmbrăcat azi cu mare plăcere.

  


6 comments:

 1. Frumoasele ii! Am văzut şi eu o mulţime în aceste zile. Stewardesele de la Tarom şi de la Blue air. A1

  ReplyDelete
  Replies
  1. Îmi plac foarte mult. Am cîteva chiar frumoase. Merci.

   Delete
 2. Azi le-am descoperit aici. :)
  Sunt foarte frumoase. Cea neagră pare cumva mai austeră, dar cea roşie e extraordinară. Îmi place mult şi cusătura de la gât - nu ştiu cum se numeşte (dacă o avea vreun nume).
  În fine, iile sunt o comoară fără preţ!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cea neagră este realizată de mama pentru mine. Are aplicată decoraţiune ţesută de ea cu motiv geometric negru şi ajur floral alb, totul în război. Cealaltă este lucrată în întregime de mînă, iar la gît are o decoraţiune numită, în lumea celor care brodează, încreţ.

   Delete
 3. Marta, uite, că tot ne plac nouă iile, am descoperit un tutorial. Poate că vreo dată ne încumetăm şi noi.
  http://handmadeina.blogspot.ro/2014/04/ia-de-la-la-z-tutoriale.html

  P.S. Ai păstrat războiul de la mama ta? Te pricepi cumva să ţeşi? Mi se pare o ocupaţie extraordinară! Mama ta a făcut un lucru minunat. (Presupun că a făcut mult mai multe. Probabil că ai mai păstrat şi alte obiecte făcute de mână.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulţumesc pentru link. Mama a ţesut mult, pentru casă. Am să postez într-o zi lucruri de-ale mamei, ea era foarte pricepută şi avea un simţ al culorii nemaipomenit. Sigur şi eu mai ştiu cîte ceva, războiul mamei se află în...pod, unde altundeva...

   Delete