jeudi 9 août 2018

Arghezi, O pisică

8 august 2018

Miercuri.

A intrat acum două luni, în casă, cu tihnă şi simplicitate. Venea pentru întâia oară şi totuși s-ar fi zis că a mai fost şi că-i aparţinuse ceva din apartamentul nostru, atât de familiară îi era căutătura galbenă, atât de sigur pasul, mut şi lin, cu care îşi ducea silueta de catifea prin odăi. Împărăteasa pământului întreg nu ar putea să aibă o geană mai fină, o linişte mai aristocratică, o stăpânire de sine mai liniştită, un stil mai suav decât pisica noastră străină.
-De unde vii tu, neagră ca bezna tare şi suplă ca o ceaţă din întunecime şi cum s-a întâmplat să-ţi alegi loc tocmai căminul nostru sălaș? Ai mai fost vreodată pe la noi, pe când lipseam, în timpul somnului nostru sau al călătoriilor noastre pe lacurile dintre trestii? Cum de-ai nimerit aici? Poate că te-a trimis cineva, pe care nu-l cunoaştem, şi care se gândeşte la noi…
-Miau! răspunde pisica şi luminile de aur ale ochilor ei lunatici s-au ridicat spre noi, cu ştiinţă că întâlnesc privirea noastră. Dumnezeu a dat un semn de înţelegere lumilor pe care le-a născocit, ochii, suvenire de ceruri, reminiscenţă de infinit. Întocmit în afară de urzeala sângelui cu carnea, ca o floare, ochiul duce cu sine o firimitură de stea şi o făgăduinţă.
-Fiindcă venisi neaşteptată, fii binevenită, mâță. Uite sofaua: ţi-o dăruiesc. Uite oglinda în care ai să te găteşti. În farfuria de porțelan cu două flori de smalţ vei avea un izvor de apă pentru guriţa ta ca o foaie de garoafă palidă şi roză. Copiii ţi-o vor umple în fiecare zi cu doniţa lor de cristal. Uite copiii…
-Miau! răspunde pisica, miau! Blana ei de lutră s-a desfăcut de-a lungul şi începând cu tâmpla şi sfârşind cu sfârcul cozii, mâţa trece de câteva ori şi se întoarce, frecandu-şi blana caldă de picioarele lor goale până la genunchi.
Băruţu, care n-a mai văzut o pisică, e mişcat adânc iar Mițura, care a mai văzut pisicile pestriţe, e impresionată de culoarea ei, negru-n negru, de mănuşile de velur ale labelor, moi ca nişte pensule de pictură. Bunica ştie mai multe lucruri adevărate ca noi şi tălmăceşte pisica şi culoarea ei, purtătoare de noroc.
Pisica nu a mai plecat de la noi. Pe o perină mare de mătase, uşoară că o umbră cu broderii de fir, ea doarme zi şi noapte, ca şi cum trebuie să se odihnească toată viaţa de o grea opintire pe care ar fi făcut-o din răsputeri într-altă existenţă. Şi pentru că noi muncim fără răgaz, ne bucurăm că putem adăposti idolul inefabil al repaosului şi al lenei surâzătoare, în gospodăria noastră de unelte. Camera unde doarme pisica am împodobit-o cu moaştele noastre de preţ: candela, cărţile, icoanele, amintirile de la bătrâni, ceasornicul cu bătaia rară de dom, preşurile de lână tărcată ca nişte drumuri scurte boite cu soare. Un ciucure de borangic al şervetului mesei gâdilă urechea pisicii, oprită ca un fluture negru pe tâmpla ei cu mustăţi.
-Dar ce face aşa pisica?
-Toarce ca fusul, murmură ca marea, cânta ca vântul, şuieră ca grâul. Aşa face pădurea, aşa curge apa, aşa geme salcia şi bombăne furtuna. În somnul ei, cu auzul la pământ, mâţa ascultă vioara lumii, care cântă pretutindeni, în cele de sus şi-n cele de jos, în prăpastie şi-n piscuri şi-n creasta tăriei, şi visul ei se aude ca un ecou al viorilor din ţărână şi ape…
Tudor Arghezi
(sursa foto: acasa.ro)

14 commentaires:

  1. Precizare: La propunerea din 2002 a Fondului Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (engleză International Fund for Animal Welfare — IFAW) și a altor grupuri pentru drepturile animalelor, ziua de 8 august este declarată Ziua internațională a pisicii, zi de conștientizare a oamenilor față de nevoile pisicilor și față de lupta împotriva neglijenței și a abuzurilor asupra acestora.[14][15][16]

    RépondreSupprimer
  2. O pisicuță superbă și un text minunat! M-am delectat, pur și simplu!
    Dacă-mi permiți, o să includ în tabelul de luni, 13 august, această postare. Cel din săptămâna aceasta s-a închis.
    Zi senină!

    RépondreSupprimer
  3. Ah, proza lui Arghezi ... Multumesc !

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Are el nișie proze, dar și poezii, desigur, pline de gingășie. Toate cele bune, dragă Dani,

      Supprimer
  4. Tare frumos text. Nu tin minte sa-l fi citit.
    Multumesc mult pentru acest crampei de Arghezi atat de placut!
    Toate cele bune si senine, draga Marta!

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. L-am găsit şi eu abia acum, mi l-a dezvăluit o prietenă, mare cititoare. Eu ştiam o poezie Mîţa

      MÎȚA




      Cînd se scoală iese-n tindă.
      De-abia-ncepe să se-ntindă,
      Și-obosită de căscat
      Se întoarce iar în pat.




      Ca să doarmă și mai bine,
      Laba căpătîi și-o ține,
      Și din vis, cum s-a adus,
      Că s-a pus cu burta-n sus.



      Dar scurteica-i, ca de vată,
      Cu opt nasturi e-ncheiată :
      Și dormind și dolofani
      Sug din ea cinci cotoșmani.




      Creștetul, bălțat piezis,
      Pare strîns ca-ntr-un bariș
      Înnodat cu două frunte :
      La urechile din frunte.




      Ea visează poate, parcă,
      O plimbare într-o barcă,
      Pe un luciu argintiu,
      Poate chiar în Cișmigiu.



      Că-i dă coada-n ritm tîrcoale,
      Ca-ntr-un lac de apă moale,
      Coada ei de păr de pislă,
      Bătînd perna ca o vîslă.

      Îţi place?

      Supprimer
    2. Nici pe asta n-o stiam! :D
      Simpatica foc si mi-o si imaginez vaslind cu coada... :D

      Multumesc,draga Marta! O seara placuta si o saptamana la fel.

      Supprimer
  5. Mi-ai amintit de ceva.... aveam o carte. o carte cu povesti scrise de Arghezi... Ii vadaevea copertele si parca niste ilustratii simple. Va trebui sa o caut cu prima ocazie.. presimt ca intre paginile ei se ascund franturi de lecturi dintr-o copilarie tot mai indepartata :).
    O saptamana minunata!! :)
    cu drag
    rux

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Mulțumesc Rux pentru vizită și neașteptatul comment. Încă o dată merci.

      Supprimer
  6. Minunat ! Mulțumesc frumos pentru această plăcută lectură !
    Îți doresc multă, multă sănătate şi zile senine !
    Pupic !

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Mă bucur dacă ți-a plăcut, dragă prietenă japoneză. O vară minunată îți urez,

      Supprimer
  7. Îmi plac mai mult cățelușii decât pisicuțele,dar tare fain a scris Arghezi despre ele....și nu numai.
    Pentru doritori,căutați „Cartea cu jucării”...este mai mult pentru copii.
    Toate cele bune!

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Am „Cartea cu jucării” într-o ediție veche, veche și, în plus, hîrbuită de tot. Am să caut ultima ediție. Merci Gianina.

      Supprimer

Lyliane

  19 decembrie 2024 Jeudi.C‘est une journée moche. Je me propose de rien faire aujourd’hui, c’est quelque chose que je réussis à chaque fois...