Le 6 septembre 2017
Mercredi.
Septembre, automne, pluie, vent et froid. Demain le temps va s'améliorer. L'automne sera celui que nous connaissons depuis toujours, journées ensoleillées, des feuilles en couleurs merveilleuses, des fleurs encore, des fruits, des légumes, du travail partout aux champs, dans les vergers. Du travail dans la cuisine pour des gateaux aux prunes, pour des conserves...
Miercuri. Septembrie, toamnă, ploaie, vînt și frig. De mîine timpul se va ameliora. Toamna va fi cea pe care o știm dintotdeauna, zile însorite, frunze minunat colorate, flori încă, fructe, legume, muncă peste tot, pe cîmpuri, în livezi. Muncă în bucătărie, prăjitură cu prune, conserve...
Ce flori frumoase!
RépondreSupprimerOchiul boului. Le prefer.
SupprimerCred ca nu ti-am spus pana acum, dar imi place tare mult blogul tau scris si in franceaza. Mai imi readuc si eu aminte putin... E o adevarata placere, aproape... muzicala!
RépondreSupprimerImi place ghirlanda galbena si genul acesta de flori cu iz usor elegant - salbatic! :)
Iti urez spor la treburi, dar mai cu masura, ca asa e bine...
O toamna cat de friumoasa poate fi ea, draga Marta!
Textul în franceză este mai ales pentru cititorii mei de limbă franceză, într-o vreme erau singurii. De aceea. Mă bucur tare mult dacă îți place!
SupprimerFlorile galbene chiar sînt sălbatice, se numesc topinambur și au în pămînt niște tuberculi comestibili...
Marta sa stii ca am mancat toate prajiturile de pe masa! :)))
RépondreSupprimerDaca ne scrii si reteta esti un îngerasi de fata!
Pupici
Iată: 1 kg prune (vreo 20 de prune)
Supprimer400 g smîntînă
200 g zahăr pudră
500 g făină (ultima dată am pus doar 400 g)
1 praf de copt
3 ouă
sare (eventual coajă de lămîie, zahăr vanilat, scorțișoară)
Pentru blat : bați smîntîna cu 200 g zahăr pudră, adaugi treptat ouăle, apoi făina amestecată (o parte din ea, că poate nu e nevoie de toată)cu praful de copt( coaja de lămîie sau etc). Omogenizezi. Torni apoi compoziția într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină. Așezi prunele curățate de sîmburi și rupte în două, cu coaja în jos. Le așezi pe blat și dai tava la cuptor 30-40 de minute. Cînd e gata, o pudrezi cu zahăr pudră.
Se numește Prăjitură cu prune și blat din smîntînă. Am găsit-o cîndva într-o revistă Practic în bucătărie.
Poftă bună, dragă Ella!
Multumesc mult, Marta draga! Maine ma duc sa-mi cumpar smantana si prune! :)
SupprimerCand o fac o pun pe blog!
Duminica placuta! Pupici! <3
E gustoasă și se face repede. Aștept să văd rezultatul, spor la lucru!
Supprimerce toamna minunata ai acolo, sa te bucuri din plin!
RépondreSupprimerE anotimpul meu preferat, toamna. Mulțumesc pentru vizită, Coco,
Supprimerda, aşa este toamna - plăcută ! nu ştiu ce prăjitură cu prune ai acolo în fotografie !!!
RépondreSupprimerfoarte frumoase flori ai şi tu !!!
cu drag, îţi doresc o duminică cât mai plăcută !
Prăjitura a trecut foarte repede, deci era bună.
SupprimerDuminica mea pare însorită, e o zi frumoasă. Mulțumesc pentru vizită și comentariu, toate cele bune și ție, draga mea prietenă japoneză,
Ah! Florile toamnei. De câte ori văd ochiul boului îmi amintesc de grădina bunicii mele... Tare-mi plac florile astea! Cât despre prăjituri, mmm... Fac și eu unele cu prune, dau rețeta la schimb. ☺
RépondreSupprimerhttps://zinnaida.blogspot.gr/2014/03/prajitura-cu-fructe.html
Să ai un weekend minunat, dragă Marta!
Mulțumesc Zina. Ochiul boului este floarea de început de an școlar.
SupprimerRețeta ta de prăjitură cu fructe promite mai multă finețe, am s-o încerc neapărat, merci.
Sper să îți placă, draga mea! ☺
SupprimerCe-ai inceput sa cosi? Si lupa cand o folosesti?
RépondreSupprimerOchiul boului e printre preferatele mele, dar din pacate nici pe ele nu le pot cultiva la mine, nu cresc si gata, cum nu creste cosmosul si altele.
Topinambur am si eu in curte, are vreo 2 metri, frunze viguroase, dar nici o floare. Cu toate astea, anul trecut a produs tuberculi destul de frumosi. Eu ma bucur ca il am, mi l-am dorit mult si l-am primit de la o doamna draguta, dar recunosc cinstit ca pana acum nu l-am gustat. Tu ai mancat?
Abia acum descopăr postarea ta, Cristina. Să-ți răspund la intrebări: am început o broderie în cruciulițe.( http://www.everythingcrossstitch.com/coming-to-america-mrp-p23336.aspx?k2=e1.) M-am cam împotmolit.
SupprimerCred că am gustat topinambur, nu sînt sigură, e o „sălbătăciune”, dar înflorit, e atît de spectaculos! Sînt sigură însă că am gustat broazbele, pe aici chiar se cultivă.
:) Am cautat pe net ce sunt alea broazbe.
RépondreSupprimerCusatura ta va iesi fain, de ce te-ai impotmolit?