Tuesday, June 21, 2016

Solstice d'été/ Solstițiul de vară

Le 21 juin 2016

Mardi. Environ la date de 21 juin c'est l'été astronomique qui commence. Je ne veux pas parler des détails techniques, je ne m'y connais pas, mais je vois que ce début de saison chaude est assez orageux. Pendant la nuit du 20 vers 21 il a fait orage avec averse de grêle. Ainsi que mes pivoines roses ont été complètement détruites, comme les autres touffes qui
sont en bourgeons: lis blancs et jaunes, tradescantia bleu, roses...quelques unes vont revenir et fleurir de nouveau, peut-être...Les roses de Damasc vont bien, elles ont bien résisté. Une Zephirantes a perdu sa boussole et a fleuri trop tôt.

Les enfants qui ont passé les fêtes de Pentecôte à la maison, sont maintenant chez eux
et demain Elisa va prendre des vacances après la fête de fin d'année. Martin-petit-fils est avec eux.

Marți. În jurul datei de 21 iunie începe vara astronomică. Nu vreau să intru în detalii tehnice, nu mă pricep, dar văd că acest început de sezon cald e destul de furtunos. În noaptea de 20 spre 21 a fost o furtună cu grindină. Astfel, bujorii mei roz au fost complet distruși, ca de altfel toate tufelele ce stăteau să înflorească: crinii albi și galbeni, tradescanțiile bleu, trandafirii...cîte unele își vor reveni și chiar vor înflori, poate...Trandafirii de Damasc sînt bine , ei au rezistat furtunii. O Zefirantes și-a pierdut busola și a înflorit prea devreme.

Copiii care și-au petrecut sărbătorile de Rusalii aici, s-au întors acasă la ei, mîine Elisa va lua vacanța după serbarea de sfîrșit de an. Martin-nepotul este cu ei.

  


    

4 comments:

 1. In zona noastră, după ploi și furtuni, trecem printr-o caniculă de nedescris.
  Ce fericiți copiii!!! Vacanță plăcută!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulțumesc pentru vizită. Într-adevăr vremea este caniculară, e cald și aici, la munte, dar e respirabil, iar în casă nu-i nevoie de aer condiționat. O vară suportabilă în continuare,

   Delete
 2. Saracutele plante :(
  Si la noi (Grecia) a fost furtuna si grindina dar am avut noroc si grindina ne-a ocolit curtea, la o prietena in schimb a facut prapad.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toate sînt zdrențuite, dar o să facem o oarecare ordine într-o zi...

   Delete