Sunday, February 26, 2012

Nils Holgersson le fils de Holger Nilsson

Le 26 fevrier 2012
Dimanche. Le personnage de mon livre s’appelle Nils Holgersson et il est le fils du Horlger Nilsson. Il a fait un voyage au dos du jars Martin dans une volée d’oies sauvages dont le chef était Akka de Kebnekajse. Les autres oies sont Iksi de Vassijaure, Kaksi de Nuolja, Nelja de Svapavaara, Kolme de Sarjectjakko, Kuusi de Sjageli et Viisi de Oviksfjaellen et six oisons. J’ai lu ce livre plusieurs fois, mais je n’ai jamais eu l’intention de retenir les noms suedoises qui me paraissaient tellement différents de ce que je savais...Et le livre est plein de noms de régions, plaines, collines, montagnes, rivières, lacs, fjords, villes. C’est un livre sur la Suède écrit avec tant d’amour.
Duminică. Personajul din cartea pe care tocmai am citit-o se cheamă Nils Holgersson şi este fiul lui Holger Nilsson. El a făcut o călătorie pe spatele gîscanului Martin alături de un stol de gîşte sălbatice conduse de Akka din Kebnekajse. Celelalte gîşte erau: Iksi din Vassijaure, Kaksi din Nuolja, Nelja din Svapavaara, Kolme din Sarjectjakko, Kuusi din Sjageli et Viisi din Oviksfjaellen precum şi şase boboci. Am citit cartea de mai multe ori, la diferite vîrste, dar niciodată nu am avut intenţia să reţin numele suedeze atît de diferite de tot ceea ce ştiam eu...Cartea este plină de denumiri de regiuni, cîmpii, dealuri, munţi, rîuri, lacuri, fiorduri, oraşe. E o carte despre Suedia scrisă cu atîta dragoste.
    

3 comments:

  1. Ai o căciuliţă foarte faină. Tu ai făcut-o nu-i aşa? Vreau şi eu una!!!A1

    ReplyDelete
  2. Cu plăcere!Spune-mi nişte detalii.

    ReplyDelete
  3. Selma Lagerlöf a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (1909) și prima femeie membră a Academiei Suedeze (1914).

    ReplyDelete