Monday, July 28, 2014

Lis blancs, en juillet



Le 28 juillet 2014

Mardi. En rentrant d’Alba Iulia, on a acheté des girolles et des cèpes, sur  Dealul Mare. Ce sont les champignons de la Vallée, il y en a d’autres aussi mais ceux-ci sont les meilleures. C’est leur saison. Maintenant, je les prépare...Il faisait chaud dans la ville, pas comme ici. Une fois arrivées à la maison Liviu a demandé s’il fallait faire le feu dans la maison. Quel été humide et frais! Comme jamais, les lis  blancs se sont ouverts difficilement vers la fin du juillet. Les gens cherchent un moment où il ne pleut pas pour s’occuper des foins pour le bétail.

Marţi. La întoarcerea de la Alba Iulia, am cumpărat gălbiori şi hribi de pe Dealul Mare. Sînt ciupercile din zonă, mai sînt şi altele, dar acestea-s cele mai căutate. Este sezonul lor. Acum, le pregătesc...Era cald în oraş, nu ca aici. Cînd am ajuns acasă Liviu a întrebat dacă să facă focul în casă. Ce vară umedă şi friguroasă! Ca niciodată crinii s-au hotărît să se deschidă spre sfîrşitul lui iulie. Oamenii caută un moment în care să stea ploaia ca să se ocupe de fîn pentru vite.

  


4 comments:

  1. Cele mai gustoase ciuperci. Vad ca le gatesti cu smantana si imi lasa gura apa :) Deci v-ati intors acasa si crinii v-au intampinat. Ce primire frumoasa, chiar daca ploaia isi face de cap. Iti urez, sa iasa soarele, Marta !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulţumesc, asemenea. Ne-am obijnuit cu ploaia, dar mi-ar plăcea să înceteze o vreme...

      Delete
  2. Hribii sînt cu adevărat buni, cei mai gustoşi! Poftă bună!A1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Într-adevăr, dar gălbiorii au un parfum aparte. O zi bună!

      Delete