luni, 27 aprilie 2009

Sîngiorz

23 aprilie 2009


Joi. Sfîntul Gheorghe. Sărbătoare mare. Nu se lucrează. Totuşi am cusut puţin la şerveţelul de Paşti, nr.3. Da. Am făcut pînă acuma trei. Două nu sînt gata încă, lucrez la ajurul de pe margini...Mereu mi-a lipsit un şerveţel pentru a acoperi paharul de Paşti. Aveam o bucată de material pe care m-am gîndit s-o valorific aşa. Încă nu am început pînzele cele frumoase din bumbac, cumpărate de la Alba Iulia. Sînt puţin prea groase pentru astfel de obiect.


La Arieşeni, de Sfîntul Gheorghe, se udă fetele. Locul de întîlnire unde acest obicei se poate desfăşura cel mai bine este şcoala. Nu ştiu cum se transmit în familie aceste lucruri, dar cu siguranţă, metodele pe care le folosesc părinţii, în acest sens, au o eficienţă maximă : fără excepţie, în fiecare an băieţii, mai mari sau mai mici, la Sîngiorz, vor să le ude pe fete, fie că le prind, şi le duc la rîu , ori la cişmeaua din curtea şcolii, mai nou, la lavoarele din holul şcolii noi, fie că vin de acasă pregătiţi cu flacoane cu apă, cu găuri ca nişte stropitori...În pauze este o adevărată vînătoare: unele fete sînt încîntate şi, cumva conştiente că au un rol, altele nu vor să fie udate, se apără, ţipă, merg în sala profesorală să-şi caute dreptatea, plînsete, apă peste tot...Profesorii se tem să nu se întîmple accidente, ce mai ! Este o zi foarte animată !

duminică, 26 aprilie 2009

Preocupări de blogger


22 aprilie 2009-04-23

Miercuri. Liviuţ şi ai săi sînt foarte tăcuţi. Le-am şi scris un mesaj, am încercat să o sun pe Monica, a răspuns robotul. Ştiu că de Paşti au fost la Vigevano, la nişte prieteni, i-am sunat eu şi tocmai se întorceau acasă, Cristian dormea.

Am postat un film de-a lui Liviu pe netlog, la mine în « profile », aşa, experimental, că el a tot încercat şi nu ştie de loc cum....

Mi-a adus azi un « blogărist » de la şantierul şcolii, un muncitor..Ăsta este mai ...debutant ca mine...

Seara, gata cu internetul ! Chiar pe cînd Liviu se gîndea la un blog cu muzică de-a lui, vreau să spun din colecţia lui, pe care să-l numească « Vedetele nuntaşilor »...Azi şi televizorul a făcut figuri, a trebuit repus în bandă, pînă la urmă nici nu se mai ştia ce avusese, oricum era hotărît să-l arunce...Uff !! ( foto:Liviuţ Maghiar, Milano )



Marele Bal



21 aprilie 2009
Marţi. Am aflat că ieri seară a fost Marele Bal...A cîntat Adi Vasiu...Nu cunosc alte amănunte : dacă a fost lume multă, ce personalităţi au luat parte, ce scandalagii, ce toalete...Chiar dacă eu nu cunosc amănunte, mă bucur că nu s-a pierdut obiceiul.
A plouat şi chiar mult. E mai bine acuma, aleea a înverzit văzînd cu ochii. Am saschiu înflorit, jacint si părăluţe.
Am pus nişte părăluţe ca sa iasă în evidenţă floarea albastră de saschiu. Aşa, floricelele albastre nu se prea văd în fotografie, deşi, la lumina zilei sînt emoţionante...A înflorit chiar şi o zambilă, dar prea este puternică lumina soarelui şi nu se vede prea bine...Bujorul este plin de boboci, am numărat vreo 6.
Blogăresc, dar nu am mai postat nimica...Scriu. Ar trebui să trăiesc din asta, nu doar din amărîta de pensie care, aşa cum e, încă nu a venit...( foto: Liviu Maghiar, Arieşeni )

Lunea de Paşti



20 aprilie 2009

Luni. Nu am ieşit deşi aş fi vrut, sînt mult prea sedentatră şi nu-mi face bine de loc...Vremea s-a mai închis, poate va ploua...Dar nu asta este problema, pur şi simplu stau în casă, cel mult în curte...

S-au schimbat vremurile : altădată Lunea de Paşti era ziua în care se etalau toaletele cele noi. Fetele şi băieţii se plimbau din centru pînă la podul Culuşii. Era Corso, cum ar veni...Seara avea loc Marele Bal. Acuma nici nu am aflat dacă are loc un bal sau nu...Liviu nu mai frecventează cîrciumile din centru aşa că nu mai sînt la curent cu noutăţile...( foto: Liviu Maghiar, Arieşeni )

Paşti


19 aprilie 2009

Duminică.

Am petrecut ziua de Paşti scriind mesaje, SMS-uri, internet...

Dragii mei,

Vă scriu ca să vă urez din partea noastră cele mai fericite sărbători de Paşti în acest an 2009!.

Noi am fost la Înviere, ca de obicei, doar eu şi Martin, fiecare pe cont propriu, nici nu ne-am întîlnit, eu credeam că nu s-a mai dus.

Liviu a rămas acasă, cu o caseta de copiat pe un DVD, de doua zile ne însoţeşte nunta asta din Cobleş ( ce dicţie bună avea Bazil în ‘96! ) La întoarcere am intrat în casă prin spate, pe la bucătărie, plină de frig şi pentru a opri aragazul unde fierbeau sarmale. Pe cînd să ies din apartament mi-am dat seama ca uşa era închisă pe dinafară cu cheia în broască…tot aşa păţesc! Altfel, toate bune, mă gîndesc că voi sînteţi sănătoşi şi vă urez încă o dată sărbători fericite de Paşti! mamica

De Paşti

Alt pahar de Turda

Pahar de Paşti

Pahar de Paşti realizat de meşterii sticlari din Turda.

vineri, 24 aprilie 2009

Ouăle încondeiate ale Vioricăi Semeniuc


Şi totuşi au fost nişte ani cînd am încondeiat ouă, aş fi vrut s-o fac şi acuma dar nu am păstrat unealta: este un vîrf de pix, partea metalică, din care s-a scos bila, care era fixat pe o codiţă din lemn, aşa fel încît ambele capete erau libere... Mi l-a făcut un vecin şi coleg, Miţă...Sigur nu erau atît de frumoase ca ale Vioricăi Semeniuc, această adevărată artistă în încondeiatul ouălor de Paşti, nici atît de colorate, dar puneam acolo nişte floricele şi mai ales scriam pe ele cu ceară, pe care o înlăturam după ce le scoteam din vopsea...Cum Paştile veneau după terminarea sezonului de ski, copiii erau încîntaţi să ciocnească ouă roşii pe care erau inscripţionate mărci de skiuri...

Vopsitul ouălor


Vopsitul ouălor

În ceea ce priveşte vopsitul ouălor de Paşti, abia acuma am plăcerea să o fac pe îndelete, mereu am fost foarte, foarte ocupată şi nu aveam timp să mă dedic acestei îndeletniciri. Nu aveam timp de loc: copiii erau mici sau pur şi simplu erau acolo şi aveau prioritete, deşi, poate ei nu au simţit atunci acest lucru.... După metoda “ foi de ceapă”, fierbeam ouăle direct în amestecul:apa, sare, un pic de oţet, foile de ceapă sau vopsele chimice, depinde ce aveam şi chiar dacă spălam ouăle înainte, iată ce pătate îmi ieşeau! Asta pentru că ele au o pieliţă foarte fină la exterior care se înmoaie la fiert şi dacă oul est scos cu multă grijă se usucă rapid iar culoarea este foarte frumoasă, uniformă şi consistentă, dacă eşti grăbit, pieliţa se desprinde pe unele locuri şi rezultă tot felul de figuri, sau hărţi... Culoarea este maron, destul de închis.

Normal, cu foi de ceapă astea sînt nuanţele, de la portocaliu deschis la maron. Acuma le-am fiert mai întîi, le-am sters bine cu un burete şi le-am pus în vopsea cu sau fără model de frunzuliţe...Iată, de data aceasta au ieşit uniform. Le las în vopsea pînă obţin nuanţa dorită. Ouăle roşii, în acest coş.Modelul cu frunzuliţe se obţine lipind frunzuliţa proaspăt culeasă din grădină, pe ou, după care ea se fixează cu un petecuţ tăiat dintr-un ciorap de mătase, sau nailon foarte subţire în care leg bine oul.

Bunătăţi de Paşti


18 aprilie 2009

Sîmbătă. Am continuat de unde m-am oprit ieri: am pus drobul la cuptor, apoi friptura, am pregătit şniţelele: bătut, sărat, piperat, am făcut vreo 60 de sarmale, varza este cam acră, n-am avut destulă răbdare să o mai ţin în apă...Am tăiat şi am aranjat prăjiturile pe un platou. De astea nu am fost prea preocupată de data aceasta, nici foarte mulţumită...Nu am făcut cozonac. Nu avea rost, oricum aveam deja prea multă mîncare. Va trebui sa-mi revizuiesc ideile despre bucătăria de Paşti. Trebuie să gătesc mai puţin.

De ieri şi pînă astă-seară, am tot vopsit cîte un ou-două, voiam să-mi iasă şi mie culoare uniformă, ca celor care au doar treaba asta: să vopseasca ouă şi chiar mi-au ieşit cîteva, numai că le-am dat, aproape imediat, cadou

Decoraţiuni de Paşti



17 aprilie 2009

Vineri. Aseară, acasă, abia ne-am încălzit. Primăvară, primăvară dar aici e mai frig! Văd că Liviu şi-a cumpărat sau a căpătat ceva ritmuri noi pentru orga sa, de aceea imediat după ce am ajuns acasă s-a apucat să le instaleze şi aşa: el cu cîntatul, eu cu lucratul!

Eu am despachetat, am pus toate la loc, am tranşat mielul...Am avut de lucru, nu glumă...

Azi am aspirat, am făcut aranjamente deco pentru Paşti, am facut drobul, friptura, am scos carne de şniţele la dezgheţat, am făcut ciorbă de spanac...Toate , doar pregătite pentru pus pe foc.

Joia Mare


16 aprilie 2009

Joi. Fac curat în casă, şi plecăm. Asta este regula: cei ce pleacă, lasă casa aşa cum au găsit-o.

În piaţă, lume multă. Nu avem unde parca, ne învîrtim de mai multe ori şi în cele din urma parcăm pe o străduţă laterală, nu prea departe. Problema era că abia umblam, m-am lovit aseară la un picior, nu cine ştie ce , dar într-un loc foarte sensibil: unghia de la degetul mic. Ce prostie! Dar ce durere! Ce enervare! Cred că o să-mi cadă!

Toţi oamenii din oraş, precum şi cei din localităţile din jurul lui, erau în piaţă...Altfel de unde atîta lume? Tot şonticărind în urma iubitului meu soţ, facem principalele cumpărături. Cineva zicea “acţiunea MOV”adică: miel, ouă, vin... N-a fost chiar aşa, dar am cumpărat tot ceea ce aveam nevoie: carne, verdeţuri şi cinci pîini: unele să le facem cadou, pentru că erau pîini de casă, foarte gustoase şi aspectuoase...


Vietăţi


5 aprilie 2009

Miercuri. Ne odihnim acasă. Prin grădină, pomi în floare: cireşi, vişini, pruni bătrîni, gutui şi, mai ales zambile. Celelalte flori au cam fost năpădite de iarbă şi buruiene, urzici moarte mai ales. Am fost pe la mormîntul din cimitir ( mai avem unul in gradina si unul la vie ) am pus un produs împotriva larvelor care mi-au mîncat multe dintre florile semănate în toamnă: lalele, crin galben, crizanteme. În partea de cimitir unde nu sînt încă morminte, era proaspăt arat.. Într-un flacon de plastic, care fusese folosit drept vază, am dat peste o şopîrlă mare, de un verde fosforescent. Cine ştie de cînd era blocată acolo, în fundul flaconului! A fost foarte norocoasă că am dat peste ea şi am salvat-o de la moarte, dar şi eu am fost bucuroasă: se spune că de vezi primăvara mai întîi şopîrlă, atunci vei fi harnic toată vara, dacă vezi şarpe, vei fi leneş...Am cărat mult pămînt cu flacoanele de plastic, pentru florile proaspăt răsădite, dar nu destul. Era un pămînt negru , afînat şi greu...Totdeauna m-am gîndit la un amestec cu nisip, dar niciodată nu am avut timp şi mijloace să fac asta: să aduc nişte nisip de la Mureş; m-am mulţumit din nou cu ceea ce puteam face pe moment...

Marţi- trei ceasuri rele



14 aprilie 2009

Marti. Chiar că am plecat prost: nu ne-am uitat la ceas şi pe cînd eram gata, am plecat în centru la autobus, el plecase hăăăăpt! De o jumătate de ceas! Liviu se jena! Ce mai ! Pleci marţea de acasă…Pe urmă, ne-am dus pînă la Cîmpeni cu Marius care, împreună cu doamna Căleteanu se duceau cu Amalia la un control medical, avusese roşu în gît şi afte…Se duceau la dr.Porumbel.

Din Cîmpeni, unde am stat foarte puţin, am continuat călătoria la Alba Iulia cu un microbus. Am mers foarte bine, am mîncat sandwich-urile pe care le pregătisem de acasă si fornetti cu vişine din autogară, de la o patisserie. Martin avea ceva de făcut şi nu ne putea da maşina, aşa ca am mai avut vreme să mai merg prin magazine: libraria Humanitas, Galeria de arta, pe boulevard…Mi-am cumparat un dicţionar englez –român, de 100 de lei, unul mai mare …revista Locuinţa mea, tempera. La Pagida, super! Bineînţeles că ne-am oprit în Aiud şi am făcut cumpărături, provizii adică…

Pregătiri



13 aprilie 2009

Luni. Pînă la urmă, ne-am hotărît că mergem la Alba Iulia, luăm maşina, mergem la Aiud, şi ne întoarcem joi, cînd de obicei, în Aiud e zi de piaţă , fiind joia Paştilor cu atît mai mult este piaţă mare de miei, ca în toate localităţile de altfel, în preajma Paştilor... Atunci putem să cumpărăm miel. În ultimii ani, am avut mereu miel de Paşti…Am zis să plecăm mîine, marţi, deşi, marţea nu e tocmai ziua mea preferată pentru a-mi rezolva una-alta. Atîta doar că treburile mai importante le rezolvăm joi.


duminică, 12 aprilie 2009

Vasile Alecsandri, Florii- fragmente


12 aprilie 2009


Duminică.

Iată zile-ncălzitoare

După aspre vijelii!

Vin Floriile cu Soare

Şi Soarele cu Florii

Primăvara-ncîntătoare

Scoate iarba pe cîmpii:

Vin Floriile cu Soare

Şi Soarele cu Florii!


Lumea-i toată-n sărbătoare,

Ceru-i plin de ciocîrlii

Vin Floriile cu Soare

Şi Soarele cu Florii!

joi, 9 aprilie 2009

Oraşul


2 aprilie 2009

Joi. Prinţeasa avea loc reţinut de prietena ei, Viorica, al doilea scaun în spatele şoferului. Autocarul avea plecarea la 7:00. Iată ca într-un sfîrşit, la 7:25 trecute fix, plecăm. Călătoria a fost agreabilă, dar unora le-a fost rău, mai ales unor copii, aşa se întîmplă mereu…

Timpul trecea destul de repede totuşi, mai ales că mulţi dintre copii aveau telefoane cu care puteau să comunice acasă cum le merge în excursie, dar mai ales puteau să facă fotografii, să asculte muzică, să se joace. Telefonul este jucăria acestei generaţii de tineri. Nici un elev cu personalitate nu se poate lipsi de acest obiect, dacă doreşte să facă parte sau pur şi simplu să-şi păstreze locul la un anumit standard într-o anumită, să spunem, “lume bună”. Ca şi în lumea adulţilor, standardul nu este impus de competenţe, ci de obiectele pe care le poate etala fiecare, obiecte care mărturisesc posibilităţile materiale ale familiei, capacitatea ei de adaptare într-o lume cu valori oarecum inversate, o lume care apreciază banul indiferent de modul în care a fost obţinut. Erau copii care aveau chiar două telefoane şi un aparat foto performant.

Pe măsură ce ne apropiam de capitala judeţului, vremea devenea tot mai luminoasă, iar ploaia se îndrepta spre alte meleaguri lăsînd loc soarelui primăvăratic. La Alba Iulia era timp frumos, primăvara cucerea oraşul, cu spaţiile sale verzi, cu straturi de panseluţe vesele, cu magnolia gata, gata să-şi deschidă minunatele flori.

Obiectivele excursiei erau vizitarea Muzeului Unirii, a Catedralei şi un spectacol la Teatrul de păpuşi. După spectacol, toată lumea a mîncat la Moll Alba Iulia.

La întoarcere, atmosfera din autocar era mai liniştită, copiii şi profii mai obosiţi, aceeaşi cîţiva copii au avut probleme cu stomacul, de parcă am fi călătorit cu vaporul, într-un cuvînt totul a fost bine, am ajuns la timp, cei care locuiesc mai departe, au putut sosi acasă înainte de căderea nopţii.

( Foto: Nicoleta Chira )

duminică, 5 aprilie 2009

O prinţeasă


1 aprilie 2009

Joi. Ploaie. Urît. Plecăm în excursie la Alba Iulia. Consiliul Judeţean Alba oferă această excursie şcolarilor din Arieşeni şi de pe Vale, respectiv, Gîrda, Scărişoara…Era vorba despre data de 1 iunie, dar ieri, s-a anunţat, aşa deodată, că toată lumea dornică de o ieşire la oraş trebuie să fie gata pentru azi, 1 aprilie, ora 7:00. Nu a fost păcăleală. Au venit două autocare din Cîmpeni. Foarte punctuali, au luat copiii, profesorii însoţitori şi, cînd s-au pus de-a binelea roţile maşinii în mişcare, hop!!! Mai trebuie să vină Nicoleta dintr-a IX-a.

“Întotdeauna există aşa, cîte o prinţeasă,” face şoferul autocarului.